Schipperskapelleke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schipperskapelleke

Beschrijving

Ook gekend als "Onze-Lieve-Vrouw van het Veer" of "Onze-Lieve-Vrouw ter Nood", gelegen bij een splitsing van de weg (naast nummer 121), op een deels omhaagd verhard perk met zitbank.

Volgens de overlevering gebouwd en herbouwd als dank voor een goede visvangst en om een goede doorvaart door de nabijgelegen Scheldemeander af te dwingen. Oprichtingsdatum niet bekend. Kapel staat niet afgebeeld op het Primitief Plan (1816) of op de Popp-kaart (circa 1860). In het Land- en Kaartboek van Appels (1783-1784) wordt op het kruispunt wel een kapel aangeduid.

Schuin ingeplant roodbakstenen pijlerkapelletje onder vernieuwd zadeldak in mechanische pannen voorzien van ijzeren topkruis, getrapte daklijst in de zijgevels. Getoogde getraliede kapelnis met onder meer gepolychromeerd beeld van gekroonde Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Op het tegenovergelegen beplant perk bevindt zich een zonnewijzer, in 1989 gerealiseerd en geplaatst door het stadsbestuur, met molensteen uit de gewezen olieslagerij Westelinck (Zandstraat zonder nummer).

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Appels, nummer 96 bis.
  • Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 108-109.