• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Naar verluidt gekend als "Het Vogelhuis"(?). Minimaal opklimmend tot circa 1783-1784, zie afbeelding van twee volumes op het Land- en Kaartboek van Appels door J.B. Martens, toen eigendom van weduwe De Rycke en in gebruik door Christiaan De Waele en Judocus en Bernardus De Rycke. Configuratie op het Primitief Plan van 1816 behouden, maar volume aan straatzijde niet langer weergegeven met een L-vormige plattegrond. Volgens een akte in privébezit woning in het begin van de 19de eeuw eigendom van Emanuel Boel, in juni 1847 van E. Van Meldert, burgemeester van Zele die het datzelfde jaar verkoopt aan de Appelse burgemeester- en doktersfamilie De Ryck. In 1886 huis door dezelfde familie aan de oostzijde met een kleine aanbouw vergroot, zie de huidige plattegrond.

Woning met voorgelegen grasperk, door een haag afgescheiden van de straat, ter hoogte van de voordeur en garage opengewerkt door een hekken tussen baksteenpijlers (recente ingreep naar oud model). Verankerde woning van zes traveeën en één bouwlaag op een verhoogde begane grond met bedaking in zwarte Vlaamse pannen, nieuwe uitspringende gootlijst. Herbepleisterde witgeschilderde gevel op grijze plint met drie keldergaten binnen natuurstenen omlijsting. Rechthoekige hoge muuropeningen met nieuwe ramen naar oud model, luiken verdwenen. Vier afgeronde treden leiden naar een deur gevat in een natuurstenen omlijsting voorzien van neuten, geprofileerde tussendorpel onder bovenlicht en bovengelegen kroonlijst. Naar verluidt bevatte de voorgevel voorheen ook een buitenkelderdeur. Rechthoekige vensters met omlijsting in de zijpuntgevels.

Aanbouw aan oostzijde onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen) met lagere nok, nu garage, voorheen keuken met twee rechte vensteropeningen in de voorgevel en zijgevel met aandak en vlechtingen.

Achtergevel met trap naar deur binnen natuurstenen omlijsting.

Enkele bewaarde interieurelementen (binnenschrijnwerk met hang- en sluitwerk, trappen en vloeren). Hoge tweebeukige kelder met bakstenen vloer onder tongewelf, steekboogvormige vensters en grote nu deels gedichte deuropening aan straatzijde, voorheen gebruikt als opslagplaats.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud-gemeentearchief Appels, nummer 96 bis.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.