erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID
48389
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48389

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neogotisch getinte wegkapel toegewijd aan de Heilige Jozef, volgens gevelsteen in 1905 gebouwd in opdracht van de weduwe Segers - De Wolf. Kadastraal genoteerd in 1907 als eigendom van de gemeente.

In een bocht van de weg gelegen kapel met rechthoekige plattegrond onder half schilddak, opgetrokken uit rode bakstenen met gebruik van grijsgesinterde bakstenen voor banden en tandfries in de blinde zijgevels. Toegang door middel van rechte houten deur, geflankeerd door vooruitspringende sokkel. Veelvuldig gebruik van natuursteen in de voorgevel: onder meer voor tussendorpel boven de deur en bovengaand spitsbogig boogveld waarin inscriptie van vierpas en bovengaande tekst "Gaat tot Jozef", voor de jaartalsluitsteen "1905", voor schenkingssteen, consoles, dekplaten en bekronend natuurstenen topstuk dat een ijzeren kruis draagt.

Vernieuwd interieur met nieuw bakstenen altaar en modern houten beeld in 1985 vervaardigd door Willy Hofman.

  • Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 119-120.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Dendermonde, Brussel, 1982, p. 61.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.