Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Boerenwoning opklimmend tot de 18de eeuw. Gelegen in straatbocht tegenover een splitsing, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk en gemetste muur. Erf bereikbaar via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Achterin gelegen boerenwoning en landgebouw palend aan de straat afgebeeld op het Land- en kaartboek van Appels (1783-1784) als eigendom van Judocus Wauters. Landgebouw op het primitief kadasterplan van 1816 met vleugel uitgebreid tot V-vormig volume ten westen van het boerenhuis, nu verdwenen. In 1886 wordt het woonhuis volgens kadastergegevens aan de achterzijde met een kleine aanbouw onder lessenaarsdak vergroot.

Westelijk georiënteerd boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder houten geprofileerde kroonlijst en zadeldak in Vlaamse pannen tussen aandaken. Gecementeerde en witgeschilderde gevel op blauwe plint, voorzien van schijnvoegen en sierpanelen met spiegelboogmotief. Rechte muuropeningen waaronder omlijste deur onder druiplijst. Vensters met bewaard houtwerk, links getralied, bovenlichten van deur en één venster met spiegelboogmotief in de hoeken, bewaarde luikduimen. Beraapte noordelijke zijgevel. Zuidelijke zijgevel voorzien van vlechtingen op geveloor en geprofileerde dekplaat aan oostzijde, behouden zolderlaadluik. 19de-eeuwse uitbouw achterkeuken onder golfplaten lessenaarsdak.

Authentiek bewaard interieur met bewaarde balkenroostering met gesculpteerde moerbalk, brede haard in rode en grijsgesinterde bakstenen onder geprofileerde haardlijst, behouden deuren en dakgebint, overwelfde kelder onder bovengelegen opkamer.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Appels, nummer 96 bis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena