Hoeve en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Voormalige hoeve en kapel aan de straat. Ommuurd deels met gras begroeid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen vernieuwde pijlers.

Achterin gelegen boerenwoning met landgebouw met L-vormige plattegrond, al aangeduid op het Land- en Kaartboek van Appels van 1783-1784, als eigendom van de erfgenamen Pr. Maes. Op het primitief kadasterplan (1816) uitgebreid tot U-vormige hoeve bestaande uit losse bestanddelen rond diep binnenerf. Schuur aan straatzijde, volgens kadasterarchief in 1870 afgebroken en het volume aan de westzijde vergroot tot tegen het boerenhuis. Het boerenhuis wordt in 1942 aan de westzijde met een lagere aanbouw onder pannen zadeldak uitgebreid.

Parallel met de straat gesitueerd woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in Vlaamse pannen. Verankerde beraapte gevel met rechte muuropeningen en centrale deur binnen geriemde hardstenen omlijsting op neuten bereikbaar via twee treden. Plint uit blauwe hardsteen, hoger opgetrokken onder de vensters. Gecementeerde westelijke zijgevel. Jonger schrijnwerk.

Haaks op de straat en woning ingeplant schuur- en stalvolume uit rode bakstenen, aan erfzijde grotendeels witgekalkt, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met verspringende nok, rechte muuropeningen onder houten latei, vernieuwde straatgevel en deel achterzijde. Aanpalend ten noorden deel woning uit 1942. Aan oostzijde van het erf een bakstenen landgebouw uit dezelfde periode met muuropeningen onder betonlatei, onder zadeldak in golfplaten.

In de bakstenen muur rond de hoeve ingewerkte kapel, bij het kadaster genoteerd in 1979 maar vermoedelijk van oudere datum, opgetrokken uit machinebaksteen onder pannen zadeldak. Tuitgevel bekroond door topkruis waaronder spitsbogige kapelnis met houten altaar waarop beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Heilig Hart en Sint-Antonius, afgesloten door beglaasd deurtje voorzien van hekwerk en geflankeerd door lage pijlers. Natuurstenen vooruitspringende plint.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Appels, nummer 96 bis.