erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID: 48393   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48393

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Gelegen achter nummer 42 aan een veldwegel, in 1948 door Alfons De Batselier en Marie Stegen gebouwd naar verluidt als dank voor de genezing van hun zoon. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint, onder mank pannen zadeldak met daklijst in kunststof. Toegang in de zuidelijke lijstgevel via groengeschilderd deurtje voorzien van hekwerk waarin M-monogram met bovengaand opschrift "Ave Marie" verwerkt. De westelijke zijgevel bekroond met een metalen kruis, heeft een vensteropening voorzien van een glas-in-loodraam en hekwerk en een ingewerkte gevelsteen met opschrift "Anno / 1948 / A.D. M.S.", verwijzend naar de oprichters van de kapel. Interieur met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 115-116.

Bron     : Bogaert C. , DuchĂȘne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48393 (Geraadpleegd op 10-07-2020)