Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Gelegen achter nummer 42 aan een veldwegel, in 1948 door Alfons De Batselier en Marie Stegen gebouwd naar verluidt als dank voor de genezing van hun zoon. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint, onder mank pannen zadeldak met daklijst in kunststof. Toegang in de zuidelijke lijstgevel via groengeschilderd deurtje voorzien van hekwerk waarin M-monogram met bovengaand opschrift "Ave Marie" verwerkt. De westelijke zijgevel bekroond met een metalen kruis, heeft een vensteropening voorzien van een glas-in-loodraam en hekwerk en een ingewerkte gevelsteen met opschrift "Anno/ 1948/ A.D. M.S.", verwijzend naar de oprichters van de kapel. Interieur met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 115-116.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena