Vredekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredekapel

Beschrijving

Gelegen op driehoekig beboomd perceel palend aan de oude Scheldearm. Kapel in "Vlaamse Stijl" naar een ontwerp van architect Fritz Bosteels (Dendermonde) (zie gevelsteen). Gebouwd in 1945 door de parochianen als dank voor de gespaarde levens tijdens de Tweede Wereldoorlog; ingewijd op 15 september 1946.

Rode baksteenbouw onder zadeldak in kunstleien tussen aandaken. De voor- en achtergevel, hebben, door op de aandaken aansluitende steunberen, de vorm van een gelijkzijdige driehoek en zijn beide voorzien van vlechtingen. Rondbogig drielicht in de achtergevel, drie gekoppelde halfronde vensters onder een betonnen gootlijst in de zijgevels, ramen uit gekleurd glas in lood. Getrapte verdiepte brede ellipsbogige toegang met dubbele deur voorzien van traliewerk, gemarkeerd door een flankerende vooruitspringende bakstenen sokkel met natuurstenen dekplaat, daklijst en bekronende natuurstenen sluitsteen met opschrift "Appels/ aan/ O.L.Vrouw/ 1945". Gevelsteen met inscriptie naam architect links in de voorgevel.

Interieur met geelbakstenen altaar waarop beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, groot beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de linker hoek, ingewerkte natuurstenen offerblokgleuf.

• Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 2007, p. 110-112.