• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws voorkomen, naar verluidt voorheen café "Truweeltje" of "Het Truweelken". Bouwdatum niet bekend. Volgens kadasterarchief teruggaand op een woning van 1859 gebouwd door het Dendermondse Bureel van Weldadigheid en metser Pierre Straetman, vergroot in 1862 en nogmaals in 1871. Huidig gebouw wellicht in het begin van de 20ste eeuw opgetrokken, maar kadastraal niet genoteerd. In 1966 registreert het kadaster een sterke vergroting aan de achterzijde en herbestemming tot magazijn, volgens mondelinge bron als onderdeel van de aanpalende limonadefabriek "Den Welkom / Van den Bossche".

Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in kunstleien. Roodbruine baksteenbouw met knipvoegen, verlevendigd door gebruik van gele bakstenen voor onder meer de banden en de getoogde ontlastingsbogen. Rechte muuropeningen onder ijzeren latei voorzien met witbepleisterd boogveld onder de ontlastingsbogen, witbepleisterde fries voor gevelopschrift centraal tussen de eerste en tweede bouwlaag. Bewaard blauwgeschilderd houtwerk, houten deur onder bovenlicht en vlaggenhouder, tussen gecementeerde neuten, aansluitend bij plint met dezelfde uitvoering. Links poort onder eenvoudige I-vormige latei waarachter interieur van voormalig café met bewaard cafébankje en tegelvloer.

Achtergelegen tweebeukig magazijn uit rode bakstenen, aan binnenzijde geritmeerd door lisenen onder golfplaten zadeldak op ijzeren spantconstructie, opgetrokken in 1966.

• Dichter Jan Moruanx (1840-1917) en ‘Appels-Kermis’, in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 35, 1998, p. 1-9.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

Gewijzigd uitzicht: bepleisterde voorgevel, aangepaste schilderwerken van het schrijnwerk en aanpassing van de rechter venstertraveeën van de benedenverdieping.

• Informatie verkregen van de gemeente (23 december 2013).
Auteurs: Jacobs, Els