erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48404
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48404
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Volgens kadaster in 1907 door de weduwe en kinderen van François Westelinck – Moortgat gebouwd op plaats van oudere bebouwing en in 1920 vergroot en verhoogd in opdracht van gemeentesecretaris Leon Isidoor Veldeman - Van den Abeele. Op de oude rooilijn gebouwde woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in Vlaamse pannen. Lijstgevel voorzien van siercementering gekenmerkt door platte banden en hanenkammen boven de muuropeningen op de eerste bouwlaag en voegwerkimitatie op de tweede, gevel horizontaal geleed door puilijst en doorgetrokken onderdorpel op de tweede bouwlaag. Getoogde muuropeningen, op de verdieping binnen rechte geriemde omlijsting voorzien van sluitsteen, tussen boven- en ondergaande paneelversiering. Bewaard houtwerk op de verdieping, gewijzigde vensteropeningen op de begane grond. Gecementeerde linker zijgevel naast erftoegang via ijzeren hek, rechter zijgevel met sporen van beraping. Achteraanbouwen in (donker)rode bakstenen onder zadeldak in Vlaamse pannen aan rechterzijde.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48404 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.