erfgoedobject

Gemeentehuis van Appels

bouwkundig element
ID
48406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48406

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Appels
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Appels
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens gedenksteen in 1940 door Isabella Segers (burgemeester van Appels van 1921 tot 1938) aan het gemeentebestuur geschonken en in 1942-1943 door aannemers Louis Van Beveren en Zonen tot gemeentehuis verbouwd, op basis van de plannen van de Gentse architect Edmond Eggermont.

Aan driehoekig plein gelegen gebouw uit geelbruine langwerpige bakstenen van twee bouwlagen onder zadeldak in zwarte mechanische pannen, gevelbrede dakkapel. Lijstgevel met betonnen kroonlijst, gekenmerkt door breed gekoppeld venster in de tweede bouwlaag, net als de muuropening in de deurtravee, gevat binnen een platte betonomlijsting. Grotendeels verbouwde begane grond. De oorspronkelijke steektrap en luifel met balkon zijn op het einde van de 20ste eeuw vervangen door een zijdelingse trap en natuurstenen deuromlijsting.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI (band 1), Gent, 1982, p. 251-252.
  • Dendermonde gemeentehuizen, Open Monumentendag, Dendermonde, 1995.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Appels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.