Gemeentehuis van Appels

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Appels
Straat Zandstraat
Locatie Zandstraat 116, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Appels

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologiegemeentehuizen
DateringWO II
Betrokken personen

Beschrijving

Volgens gedenksteen in 1940 door Isabella Segers (burgemeester van Appels van 1921 tot 1938) aan het gemeentebestuur geschonken en in 1942-1943 door aannemers Louis Van Beveren en Zonen tot gemeentehuis verbouwd, op basis van de plannen van de Gentse architect Edmond Eggermont.

Aan driehoekig plein gelegen gebouw uit geelbruine langwerpige bakstenen van twee bouwlagen onder zadeldak in zwarte mechanische pannen, gevelbrede dakkapel. Lijstgevel met betonnen kroonlijst, gekenmerkt door breed gekoppeld venster in de tweede bouwlaag, net als de muuropening in de deurtravee, gevat binnen een platte betonomlijsting. Grotendeels verbouwde begane grond. De oorspronkelijke steektrap en luifel met balkon zijn op het einde van de 20ste eeuw vervangen door een zijdelingse trap en natuurstenen deuromlijsting.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI (band 1), Gent, 1982, p. 251-252.
  • Dendermonde gemeentehuizen, Open Monumentendag, Dendermonde, 1995.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zandstraat

Zandstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.