• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Op plaats van oude bebouwing (reeds afgebeeld op Primitief Plan van 1816). In 1872 in bezit van August Beurms – Westelinck, burgemeester van Appels van 1867 tot 1872, molenaarstelg en eigenaar van de achtergelegen korenwindmolen en maalderij-olieslagerij. Circa 1924 omgevormd tot zeepziederij. Woning circa 1945 door de opvolgers Westelinck – Vertonghen, verbouwd tot huidig volume met actueel "Style Hoge"-voorkomen; in 1950 kadastraal genoteerd.

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen. Lijstgevel met roodbakstenen parement bekroond door houten kroonlijst, doorbroken door rechte erker op de verdieping, uitlopend in uitspringende puntgevel met oculus in de top.

Rondbogige muuropeningen in de deurtravee en rechthoekige in de venstertravee, met uitzondering van het erkervenster, alle gevat in een natuurstenen omlijsting. Drielichten in de venstertravee gekoppeld door stijlen en raamwerk in decoratief houtwerk. Vensterinvulling met ramen in gekleurd glas in lood. Spiraalmotieven voor hekwerk van de dubbele deur, erboven gesitueerd hek en voor borstweringversiering van de erker en top.

• STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 41-44.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena