Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Opklimmend tot de 18de eeuw, in het Land- en Kaartboek van Appels (1783-1784) vermeld als herberg "den Muysentoren" en vanouds gebruikt als vergaderplaats voor de gemeenteraad van Appels. In de volksmond ook gekend als "Het Oud Gemeentehuis". Gemeentehuis begin 20ste eeuw overgebracht naar woning in Heirstraat en circa 1943 naar Zandstraat nummer 116.

De woning met L-vormig bijgebouw wordt volgens kadasterplan in 1905 vergroot met een achteraanbouw. Gerenoveerde verankerde rode baksteenbouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in Vlaamse pannen. Lijstgevel met getrapte daklijst, opengewerkt door rechte muuropeningen gevat tussen zandstenen negblokken en houten latei. Tevens gebruik van zandsteen voor banden en plint. Deur met bovenlicht (voorheen getralied) binnen natuurstenen omlijsting voorzien van tussendorpel en druiplijst met inscriptie van steenkappersmerk "MBC". Links geflankeerd door twee kleine venstertjes met baksteenomlijsting. Centrale hoger opgetrokken deurtravee door bovengelegen dakvenster onder trapgevel. Korfbogige poortopening links tussen negblokken, voorzien van imposten en sluitsteen, aan beide zijden geflankeerd door een schamppaal. Vernieuwd houtwerk, nieuwe kroonlijst. Achtergevel met centrale uitbouw onder lessenaarsdak, gekenmerkt door dezelfde vormgeving, bewaarde traliegaten en luikduimen.

Interieur met behouden moerbalken en dakgebint in salon. Tweebeukige parallel met straat gebouwde kelder onder tongewelf, getraliede keldergaten.

Achtergelegen bijgebouw met L-vormige plattegrond, waarvan de haaks op de straat gesitueerde vleugel, heden ingekort, met bewaarde schouw voorzien van houten haardbalk. Parallel met de straat gelegen gedeelte is gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Appels, nummer 96 bis.
  • Dendermonde gemeentehuizen, Open Monumentendag, Dendermonde, 1995.
  • Dichter Jan Moruanx (1840-1917) en 'Appels-Kermis', in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 35, 1998, p. 1-9.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena