erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48417   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48417

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis met achtergelegen bijgebouwen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1907 in opdracht van veehandelaar Josse Quisquater-Van Stichel. Voortuin afgesloten door een ijzeren hekwerk op een lage, bakstenen muur. Gekasseide oprit rechts van de woning met aan de straatkant een ijzeren toegangshek tussen twee vierkante, bakstenen pijlers met bolbekroning.

Enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën. Baksteenbouw op een arduinen plint en onder een zadeldak bedekt met cementpannen. Vernieuwde kroonlijst. De voorgevel wordt verlevendigd door het gebruik van witte steen voor de banden tussen de muuropeningen, in de ontlastingsbogen, de lekdrempelversiering van de benedenvensters, de puilijst en daklijst. Panelen van groen geglazuurde steen in dambordpatroon op de borstweringen van de bovenvensters. Bewaard houtwerk op de begane grond.

Bijgebouw van 1907 parallel achter de woning; baksteenbouw onder pannen zadeldak. Daarachter gelegen lang bijgebouw uit het midden van de 20ste eeuw (?); baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) en met kopgevel voorzien van een rechthoekige poort en laadluik.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48417 (Geraadpleegd op 12-08-2020)