erfgoedobject

Villa Hoogeweg

bouwkundig element
ID: 48418   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48418

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hoogeweg
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Villa genaamd "Villa Hoogeweg" volgens opschrift in reliëf op de architraaf van de inkomportiek. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1934. Dieper gelegen villa met begraasde voor- en zijtuin met enkele bomen. Interbellumvilla op een quasi L-vormig grondplan van een courant voorkomend type. Lage baksteenbouw met verhoogde begane grond onder mansardedaken bedekt met kunstleien en voorzien van aangepaste brede zoldervensters met driehoekig fronton. Lijstgevels met omlopende bredere band met gepleisterd en witgeschilderd, vereenvoudigd meandermotief tussen de rechthoekige gevelopeningen en de overstekende houten kroonlijst. In de oksel van beide vleugels, een brede zeshoekige deurportiek op gekoppelde zuilen bekroond door balkon met balustrade en voorafgegaan door een brede uitwaaierende trap. Flankerende licht gebogen erkeruitbouwen met pilasters als tussenstijlen, met de portiek een symmetrisch gecomponeerd geheel vormend. Brede vleugeldeur voorzien van ruime deurlichten met gestructureerd glas en decoratief traliewerk. Bovenlicht met kleine roedeverdeling. Symmetrisch geplaatste staande ovale venstertjes aan weerszij van de deur.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Hoogeweg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48418 (Geraadpleegd op 12-08-2020)