erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48428
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48428

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning gelegen in een hoek van het Dorpsplein. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1905 in opdracht van gemeentesecretaris Emiele Van Assche-Masfart. Heden in gebruik als winkel.

Dubbelhuis van tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak bedekt met zeshoekige kunstleien. Bakstenen lijstgevel met arduinen plint, lekdorpels en dito sluitstenen in de bogen op de hoge beneden- en bovenverdieping. Straatgevel voorts verlevendigd door verwerking van gele baksteen voor puilijst, voor lekdrempelversiering van de benedenvensters, in de bogen boven de gevelopeningen en in decoratieve banden op de lage zolderverdieping onder de aflijnende dakgootlijst. Tegelpanelen met ruitmotief op de borstweringen van de bovenvensters. Bredere linker venstertravee met tot drielicht gekoppelde bovenvensters, in de boogvelden van de zijvensters versierd met tegeltableau. Vernieuwd houtwerk.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48428 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.