Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen, volgens het kadasterarchief gebouwd door vishandelaar Pieter Van Gaever-Van Overstraeten in 1909 (nummer 20) en vóór 1923 (nummer 18); de woning nummer 18 werd door Pieter Van Gaever in 1935 gedeeltelijk herbouwd.

Enkelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën. Links van nummer 20, lager bijgebouw van twee bouwlagen en drie traveeën, heden ingericht als een dubbele garage. Gecementeerde en/of geschilderde baksteenbouw op een gerotste (nummer 18) of arduinen plint (nummer 20) en onder zadeldaken bedekt met kunstleien (nummer 18) of pannen (nummer 20). Behouden houten kroonlijst bij nummer 20. Straatgevels met uitspringende toegangstraveeën en voorts verlevendigd door banden, lijsten en reliëfdecoratie met guirlandes. Rechthoekige en licht getoogde openingen op doorgetrokken, arduinen dorpels. Nummer 18 en het bijgebouw links van nummer 20 nog verrijkt met lekdrempelversiering. Verdiepte rondboogdeur voor nummer 18. Vernieuwd houtwerk.