erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48436   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerwoning met slagerij genaamd "De Drie Huizen", volgens het kadasterarchief gebouwd in 1928-1929 door "vleeschhouwer" Odilon Dooms-Gerlo. Volgens het kadasterarchief liet Odilon Dooms in 1944 de woning vergroten met een achtergelegen werkhuis. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder pseudomansardedak. Symmetrisch opgebouwde lijstgevel in rode baksteenbouw met licht uitspringend centraal deurrisaliet. Verlevendigd door de verwerking van witgeglazuurde steen in banden, in diverse lijsten en bogen ter accentuering van de gebogen muuropeningen, op de borstwering en onder de vereenvoudigde kroonlijst. Tevens met gebruik van hardsteen voor diverse gevelelementen zoals de plint, de (doorgetrokken) onderdorpels, de sluitstenen, aanzetstenen en tussenstijl van de rondboog- of korfboogvormige openingen, consoles. Ruim opgevat beneden- en vergroot winkelvenster. Polychroom tegeltableau boven beide tweelichten op de verdieping. Deels bewaard houtwerk (schuiframen). Aan de voorgevel bevestigd herkenningsplaatje van geodetisch punt.

Interieur. Winkelruimte met kleurrijk tegelvloertapijt en wandbekleding van witgeglazuurde tegels: lambrisering met geprofileerde blauwe plint en tegelboord met polychrome bloemenfries, polychrome fries met landschapsmotief bovenaan de wanden. Deels beglaasde winkeldeur met geëtst glas voorzien van opschrift "BEENHOUWERIJ CHARCUTERIE / DE DRIE HUIZEN" boven een schaal met een ham. In de wand uitgespaarde houten deur van ingebouwde ijskast.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48436 (Geraadpleegd op 12-08-2020)