Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4844

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1867 opgetrokken in opdracht van Pierre Joseph Louis Meert (Antwerpen, 1805-Antwerpen, 1888), notaris van 1843 tot 1883. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het grondstuk paalde aan een perceel van de Leopoldplaats, waar zijn zoon G. Victor Meert later dat jaar een vandaag verbouwd burgerhuis liet optrekken (Leopoldplaats 9). Beide percelen maakten deel uit van de voormalige krijgsgronden, die werden verkaveld na het slechten van de Spaanse omwalling en de aanleg van de Leien. Eén van beide koetspoorten van het pand (linker travee), ontsloot het koetshuis van het hotel aan de Leopoldplaats.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond en sokkel, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van op de getoogde deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting op de begane grond, en rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en onderdorpel op de bovenverdieping. Symmetrische koetspoorten flankeren de hoge sokkel, waarin getraliede rondboogtweelichten in hardstenen omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; vier houten dakkapellen met klauwstukken en gebogen pseudo-fronton op consoles. Fraaie houten vleugeldeuren waarvan de linker tot de bouwperiode behoort, en de rechter voorzien van siersmeedwerk met bloemmotieven omstreeks 1900 werd aangebracht; houten vensterschrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1867#630 (Begijnenvest 102), 1867#119 (Leopoldplaats 9).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202669 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Statig burgerhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) waarin vier dakkapellen in bewerkte omlijsting met vleugelstukken en gebogen waterlijst. Zeer hoge arduinen sokkel met twee getraliede keldermonden, verlevendigd met schijnvoegen. Licht getoogde benedenvensters geflankeerd door ditodeuren in omlijsting met geprofileerd beloop; gekorniste puilijst. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, rustend op doorlopende lekdrempels waaronder borstweringen met paneel. Gevelbekroning met entablement. Originele houten vleugeldeuren.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4844 (geraadpleegd op ).