• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalige woning van kolenhandelaar Karel Heyndricx, horende bij bedrijfsgebouwen aan de overkant van de straat. Volgens gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1935 in opdracht van handelaar Petrus Heyndricx (volgens het kadasterarchief een gedeeltelijke heropbouw van een magazijn van 1876).

Burgerwoning van twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadeldak bedekt met kunstleien. Lijstgevel in oranje baksteenbouw met verwerking van arduin. Dubbelhuis met smalle deurtravee en bredere venstertraveeën verticaal geaccentueerd door toepassing van gevelhoge spaarvelden. Voorts met gevelvelden van streks geplaatste bruine bakstenen op de borstwering en onder de overstekende houden kroonlijst. Linkertravee geaccentueerd door driezijdige, arduinen erker en bovenliggend balkon ter hoogte van dakvenster. Rechthoekige openingen met eigentijdse afgeschuinde bovenhoeken onder arduinen lateien. Tot banden doorgetrokken, arduinen bovendorpels, onderbroken door de bakstenen penanten. Bewaard houtwerk, onder meer van de voordeur met deurrooster uit siersmeedwerk en bovenlicht.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena