Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Vrijstaande villa, volgens gegevens uit het kadasterarchief gebouwd door industrieel Theodore Vermylen in 1893. Theodore Vermylen baatte samen met zijn vader en broers de "Société Anonyme Usines P. Vermylen et fils" uit, een bedrijf dat een pioniersrol vervulde op het gebied van maïszetmeelproducten. In 1901 richtte Theodoor samen met zijn broers het bedrijf "Ateliers de constructions de Baesrode" op, waar machines en motoren werden geproduceerd. Een oude, ongedateerde prentkaart toont de villa met een ommuurde en beboomde tuin; de tuinmuur was voorzien van spaarvelden tussen lisenen en onderbroken door een ijzeren hek tussen baksteenpijlers. Volgens het kadasterarchief liet de NV "Continental Real Estal Compagny" uit Brussel in 1956 een "smeerstation" optrekken tegen de rechterzijgevel van de woning en een vrijstaande bergplaats bouwen links van de woning. Het smeerstation rechts van de woning en de pomp werden volgens ter plaatse bewaarde plannen opgetrokken naar ontwerp van architect Fritz Bosteels daterend van 1955. De aangepaste vensteropeningen op de begane grond van de woning dateren volgens de plannen eveneens van 1955. Het tankstation is in gebruik door de maatschappij Texaco (brandstofmerk Caltex). In 1965 liet de Continental Real Estate Company een wasplaats optrekken rechts van de smeerplaats, en dit naar het ontwerp van architect Flor Janssens uit Mechelen. Tot het begin van de 21ste eeuw in gebruik als garage "Hugo", uitgebaat door Hugo Vermeulen.

Voortuin vervangen door een verharde parking. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een tent dak bedekt met kunstleien (ijzeren bekroning op de nok). Witgeschilderde baksteenbouw op plint in breuksteenverband met getraliede keldergaten. Lijstgevel met hoeklisenen afgelijnd door een houten kroonlijst op gekartelde daklijst. Straatgevel met sierankers. Benadrukte licht uitspringende centrale deurtravee met op de verdieping een gebombeerd ijzeren balkon op hardstenen consoles en uitlopend op een getrapt dakvenster. Rondboogvormige muuropeningen onder gebogen druiplijst en sluitsteen met diamantkop, aangepast op de begane grond. Bewaard houtwerk op de verdieping. Brede deuropening voorafgegaan door uitwaaierende hardstenen trap. Zijgevels met een rond venstertje voorzien van stervormige tracering.

Rechts lager aanpalend volume met garage. Witgeschilderde baksteenbouw onder een half schilddak bedekt met kunstleien; straatgevel met rechthoekige garagepoort.

Interieur. Centrale hal met mozaïekvloer en behouden paneeldeuren. Bureau aan de straatkant met marmeren schouw en stucwerkplafond met centraal ornament. Achtergelegen werkruimte (voormalig magazijn) aan de tuinkant met polychroom geschilderd stucwerkplafond en houten zoldering. Verdwenen glazen veranda aan de achterzijde. Halfondergrondse kelder en verhoogde begane grond.

• GIJSEN J. - SEGERS Y., Blik op Baasrode. Een eeuw dorpsgeschiedenis in woord en beeld 1850-1950, Nieuwkerken-Waas, 1997, p. 100-101, 103.