erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48445
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48445

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1888 door likeurstoker Amand Cosyn-Maesschalck. De dakconstructie en de straatgevel werden - niet geregistreerd in het kadasterarchief - aangepast in de jaren 1920. Volgens het kadasterarchief werd de woning in 1946 aan de achterzijde vergroot in opdracht van Laurent De Wilde-Van Overstraeten.

Enkelhuis in baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak (deels mechanische pannen, deels kunstleien) met drie vernieuwde dakkapellen aan de straatkant. Gecementeerde en witgeschilderde straatgevel op een arduinen plint en afgelijnd door houten kroonlijst. Lijstgevel verlevendigd door horizontale banden en schijnvoegen, spiegels op de borstweringen, guirlandes en met strikmotieven opgehangen medaillons. Licht getoogde openingen op (doorlopende) arduinen onderdorpels. Bewaarde schuiframen op de begane grond; bovenlichten met gestructureerd glas. Poortopening links met bewaarde, dubbele toegangsdeur met ijzersmeedwerk (vernieuwd glas). Vernieuwd houtwerk op de verdieping. Gedicht keldergat.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48445 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.