erfgoedobject

Wachthuis en fortwachterswoning Batterij 1

bouwkundig element
ID: 48447   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48447

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig wachthuis en naastliggend huis van de fortwachter, beide volgens het kadasterarchief gebouwd in 1938 op het fortdomein bij de verdwenen Batterij 1, thans een industrieterrein. Batterij 1 was één van drie identieke batterijen die op het grondgebied van de deelgemeente Sint-Gillis-bij-Dendermonde op een gelijkmatige afstand van elkaar werden aangelegd. Batterij nr. 2 en nr. 3 bleven bewaard.

Schuin ten opzichte van de straat ingeplant wachthuisje. Eenlaags bakstenen gebouwtje op gecementeerde plint en onder overstekend zadeldak (mechanische pannen), voorgevelzijde met hanggoot en achtergevel met sierlijk gekartelde houten dakrand. Uitgewerkt met hoeklisenen en zijpuntgevels met getrapt klimmende baksteenfries. Centrale uitspringende deurtravee in voorgevel met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en ontlastingsboog. Getoogd zijvenster met kleine roedeverdeling.

Ernaast gelegen voormalig huis van de fortwachter, zelfde type woning als de sergeantenwoning van Batterij 2 en 3. Eenvoudig bakstenen enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak. Linker zijgevel met zinken platen bekleed en met bijkomende lage venstertravee onder lessenaarsdak. Rechthoekige muuropeningen met betonnen latei.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Batterij 2

  • Is gerelateerd aan
    Batterij 3, sergeantenwoning en kazemat

  • Is deel van
    Sint-Gillis-bij-Dendermonde

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wachthuis en fortwachterswoning Batterij 1 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48447 (Geraadpleegd op 04-06-2020)