erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID: 48449   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48449

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Gemeenteschool van Baasrode, thans gemeentelijke basisschool De Schakel (vestiging), gelegen tussen Kloosterstraat en Molenberg. De vroegere gemeenteschool was gelegen bij het gemeentehuis van Baasrode. Het kadasterarchief registreerde de bouw van de huidige schoolgebouwen door de gemeente Baasrode in 1928. De literatuur vermeldt dat in 1923 de plannen van bouwmeester De Coene uit Sint-Gillis werden goedgekeurd voor de bouw van nieuwe klassen; de werken werden uitgevoerd door aannemer Van Hoyweghen en de schoolgebouwen werden in gebruik genomen in 1926. In 1953 liet de gemeente een "gemeentemagazijn" ten oosten voor het schoolgebouw optrekken (kant Molenberg). Volgens het kadasterarchief in 1975 geregistreerde uitbreiding in opdracht van de Stad Dendermonde met een schoolgebouw dwars op het hoofdvolume van de gemeenteschool.

Schoolgebouw van omstreeks 1926 gelegen aan de Kloosterstraat met achterliggende speelplaats. Eénlaagse bruinbakstenen constructie samengesteld uit een langgerekt hoofdvolume van elf traveeën met twee éénlaagse zijvolumes van drie (links) en vijf traveeën (rechts) die vooruitspringen aan de Kloosterstraat. Hoofdvolume op gecementeerde plint en onder geknikt en afgewolfd zadeldak (rode mechanische pannen en nok evenwijdig met de straat). Zijvolumes op gecementeerde plint en onder (halve) schilddaken (rode mechanische pannen en verschillende nokhoogte). Omlopende houten kroonlijst op modillons. Straatgevels met brede segmentboogvormige openingen onder strek en met arduinen onderdorpels; met gecementeerde banden doorgetrokken onder- en bovendorpels. Deels bewaard houtwerk, onder meer bewaarde ramen met kleine roedeverdeling en klapraam in het bovenlicht. Gevel uitziend op de grotendeels geplaveide speelplaats met zesdelige ruime raamkozijnen onder tot band doorgetrokken latei op hardstenen consoles. Lage rechthoekige deuren onder breder bovenlicht met kleine roedeverdeling.

Jonger en kleiner schoolgebouw dwars op het hoofdvolume. Oranje baksteenbouw op een bruinbakstenen plint en onder schilddaken met rode, mechanische pannen. Grote, rechthoekige openingen met behouden schrijnwerk onder doorgetrokken lateien.

  • GIJSEN J. - SEGERS Y., Blik op Baasrode. Een eeuw dorpsgeschiedenis in woord en beeld 1850-1950, Nieuwkerken-Waas, 1997, p. 50.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48449 (Geraadpleegd op 13-07-2020)