erfgoedobject

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4845   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4845

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Jean-Baptiste Vereecken uit 1883. Het gebouw werd opgetrokken in de tuin van het aanpalende hotel, in opdracht van zijn toenmalige eigenaar Alexendre de Browne de Tiège (Berchem, 1841-Beveren-Waas, 1910). Deze bankier en politicus, was stichter en eerste afgevaardigd beheerder (1881-1889) van de bank Caisse Hypothécaire Anversoise. Hij financierde de koloniale activiteiten van koning Leopold II, was voorzitter van de Société Générale Africaine, en stichter en bestuurder van de Société Internationale Forestière et Minière du Congo (Forminière). Van Ierse afkomst, verkreeg hij in 1890 de Belgische nationaliteit, en zetelde van 1900 tot 1904 als katholiek volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Sint-Niklaas.

Jean Baptiste Vereecken bouwde vanaf midden jaren 1860 een succesvolle carrière uit in dienst van de belangrijkste Antwerpse makelaars- en bankiersfamilies, zoals Havenith, Grisar, Pecher, Bunge, Meeûs, Kreglinger, Good en Nottebohm. Hij ontwierp talrijke voorname herenhuizen op de meest prestigieuze locaties van Antwerpen en Berchem zoals het Stadspark en het Prins Albertpark, naast grote aantallen burgerhuizen in nieuwe wijken als het Zuid, onder meer ook voor eigen rekening. Daarbij bleef hij trouw aan een conventioneel eclecticisme van neoclassicistische inspiratie, of beïnvloed door de neorenaissancestijl. Vanaf midden jaren 1890 evolueerde de architectuurproductie van het bureau Vereecken, mogelijk door toedoen van zoon Emile, naar een rijker geornamenteerde neorenaissance- of neobarokidioom. Deze laatste zette de praktijk vanaf 1906 in eigen naam voort, tot midden jaren 1920.

Gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee bouwlagen en vier traveeën, de eerste drie onder plat dak, de vierde apart behandeld, hoger opgetrokken en afgesloten met een schilddak. Travee één tot drie: rechthoekige vensters in geriemde omlijsting gescheiden door eenvoudige pilasters, en gekorniste houten kroonlijst. Travee vier: drielichtvenster met Dorische deelzuilen en breed entablement op bewerkte pilasters; hierboven, dakkapel in barokke omlijsting met driehoekig gebroken fronton. Onherkenbaar gewijzigde begane grond, oorspronkelijk geopend door een venster tussen twee deuren en een drielicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1883#341.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties

  • Is deel van
    Begijnenvest
    Begijnenvest (Antwerpen)

  • Is gerelateerd aan
    Hotel Theodoor Van Bever
    Begijnenvest 104 (Antwerpen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4845 (Geraadpleegd op 19-09-2019)