Feestzaal en café

Beschrijving

Feestzaal en café "Vooruit", gelegen op de hoek met de Kloosterstraat en tegenover het Dorpsplein van Baasrode.

Voormalig partijgebouw van de socialisten, gebouwd in 1923 met herberg en aanpalende feest- en toneelzaal. In de polyvalente zaal, waar zowel de toneelkring, de harmonie en de turnclub actief waren, startte het partijbestuur vanaf 1930 met de "Kinema Vooruit". De cinemazaal beschikte over een 300-tal zitplaatsen en een balkon met galerijen aan de zijkanten. In de jaren 1930 werd de stap gemaakt naar de geluidsfilm en werd de cinemazaal verhuurd aan een professionele uitbater Maximiliaan Patteet. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Max Patteet de cinema in "Cinémax Baasrode". In 1964 sloot Cinémax de deuren. In de jaren 1970 was het café "Exelsior" ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping. Het voormalige partijgebouw werd in het laatste kwart van de 20ste eeuw deels verbouwd tot bureaus van de Bond Moyson. Het gebouw raakte in het begin van de 21ste eeuw steeds meer in verval en werd intussen gesloopt.

Imposant hoekpand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee en een lager, aanpalend bijgebouw aan de kant van de Palingbotterstraat. Grijze baksteenbouw op een arduinen plint en onder zadeldaken bedekt met rode, mechanische pannen. Twee hoger opgetrokken traveeën uitlopend op dakvenster met puntgevel op schouderstukken boven betegeld paneel met opschrift "VOORUIT", daarnaast klimmende houten dakkapellen. Gebruik van contrasterende rode baksteen op de borstwering, in horizontale banden, ook ter benadrukking in de bogen en strekken van de gevelopeningen en in ruitvorm. Hoofdvolume met licht getoogde bovenvensters en twee balkondeuren met ijzeren leuning, rondboogvormige brede vensterdeuren op de begane grond; toegang tot de cinemazaal met daarboven opschrift "INGANG DER ZAAL". Bijgebouw aan de Palingbotterstraat met halfronde bovenvensters en rechthoekige deuropeningen. Typerend houtwerk met kleine roeden en bovenlichten met geel en groen gestructureerd glas.

Gesloopt tijdens onderzoek.

• Stadsarchief Dendermonde, Krantenarchief.
  • GIJSEN J. - SEGERS Y., Blik op Baasrode. Een eeuw dorpsgeschiedenis in woord en beeld 1850-1950, Nieuwkerken-Waas, 1997, p. 33-34, 72-73.
  • STROOBANTS A., De Dendermondse cinema’s - een terugblik, Dendermonde, 1995, p. 85-87.