erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 48451   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48451

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerwoning, volgens gegevens uit het kadasterarchief opgetrokken in 1909 in opdracht van de maatschappij in gezamenlijke naam "Van Praet-Dansaert" (Fabriekstraat nr. 10, 12). Rijhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder mansardak (leien) met oeils-de-boeuf. Voorgevel met licht uitspringende deurrisaliet en brede venstertravee. Lijstgevel met parement van witgeglazuurde steen en hardstenen elementen. Verhoogde begane grond op natuurstenen sokkel in breuksteenverband afgelijnd door hardsteen. Gebruik van groengeglazuurde steen voor parallelle banden ter hoogte van de onder- en tussendorpels, in de bogen van de korfboogvormige muuropeningen en in banden onder de groen geschilderde houten kroonlijst op modillons met dropmotief. Op de verdieping, voorzien van deurvensters achter gebogen balkons met balusterleuning op tot arduinen kordon doorgetrokken onderbouw met console. Verdiepte brede inkom met trap; bewaarde paneeldeur met eclectisch getinte ornamentiek, links voorzien van ingewerkte brievenbus en trekbel. Bovenlicht met geometrische tracering. Bewaarde schuiframen deels met decoratieve roedeverdeling voorzien van gestructureerd en geelgekleurd glas.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48451 (Geraadpleegd op 12-08-2020)