erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
48455
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48455

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee gekoppelde woningen, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1942 in opdracht van de familie De Bal.

Voortuintjes aan de straatkant afgezet door een haag (nummer 37) of een lage, geelbakstenen muur tussen vierkante, geelbakstenen pijlers (nummer 39). Verharde oprit aan weerszijden van de tweewoonst.

Symmetrisch opgebouwde, vrijstaande tweewoonst van twee bouwlagen: samengesteld uit twee enkelhuizen van twee traveeën onder gemeenschappelijk schilddak bedekt met mechanische pannen. Lagere volumes tegen de achtergevel. Brede venstertraveeën op de hoeken verhoogd tot gedeeltelijke derde bouwlaag in de zolderverdieping. Lijstgevels met eigentijds parement van gele bakstenen op arduinen plint, met afgeronde voorgevelhoeken en met omlopende in hoogte verspringende overstekende gootlijst. Beide dakvensters met plat dak, evenals de onderliggende bovenvensters, voorzien van een in de voorgevel uitgespaard balkon met drielicht; bovenste balkons onder afgeronde luifel. Rechthoekige openingen, ter hoogte van de begane grond met afgeronde tussenstijlen met rood gekleurd parement. Uitgespaarde deurportieken met afgeronde hoeken. Oorspronkelijke deuren opengewerkt met deurlicht met decoratief traliewerk en naastgelegen gebogen venster met gekleurd glas-in-loodraam. Bewaarde lantaarn in het portaal van nummer 39.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48455 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.