Hoekhuis Blauwe Zaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Blauwe Zaal

Beschrijving

Hoekpand met Kloosterstraat en aanpalend achtergelegen gebouw langs de Scheepswerfstraat, in 1909 respectievelijk gebouwd door brouwer Amedée Lambrechts-Verheyen en brouwer François D'Hollander-De Landtsheer. Vanaf de jaren 1920 werden er op initiatief van metaalhandelaar Isidore Van Praet en elektricien Laurent De Wilde regelmatig filmvertoningen gehouden. In het verleden ook "Blauwe Zaal" genoemd omdat de zaal gebruikt werd door de liberale verenigingen van Baasrode.

Hoofdvolume onder snijdende zadel- en schilddaken (kunstleien), bestaande uit twee bouwlagen, twee traveeën langs de Scheepswerfstraat en driezijdige hoek van telkens één travee. Uitsprong van één travee en twee bouwlagen langs de Kloosterstraat, geflankeerd door éénlaagse volumes, voorheen onder getrapte lijstgevel, zie foto van omstreeks 1920. Lager volume van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) langs de Scheepswerfstraat. Roodbakstenen gevels met getoogde verlaagde vensteropeningen boven blauwgeschilderde gecementeerde plint. Bakstenen sluitsteenmotief, gevat tussen doorlopende, boven de vensteropeningen omlopende baksteenlijsten en tandlijsten, bij het lagere volume binnen spaarvelden gescheiden door lisenen en getypeerd door een bogenfries en pilastermotief. Bewaarde houten kroonlijsten op klossen, op de hoek van het hoofdvolume doorbroken door dakvenster onder trapgeveltje, verdwenen topstuk.

Interieur met zaal onder gepleisterd gedrukt tongewelf aanzettend op zware geprofileerde consoles boven pilasters. Bewaarde engelenbak en projectieruimte.

• GIJSEN J., SEGERS Y., Blik op Baasrode. Een eeuw dorpsgeschiedenis in woord en beeld 1850-1950, Nieuwkerken-Waas, 1997, p. 33.
  • STROOBANTS A., De Dendermondse cinema's – een terugblik, Dendermonde, 1995, p. 84.