erfgoedobject

Landtmeters Naval Store

bouwkundig element
ID
4847
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4847
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zogenaamd Landtmeters Naval Store, voormalig stapelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan het Bierbrouwersstraatje. Kelder, vier bouwlagen en zolderverdieping, vijf traveeën onder zadeldak (pannen). Gevel symmetrisch opgebouwd met twee traveeën, aan weerszijden van toegangstravee met laadvensters op de verdieping; dakvenster met uitstekende hijsbalk. Getoogde openingen (getralied op begane grond) op hardstenen dorpels; hardstenen plint; gevels blind verankerd.

Interieur met houten moer- en kinderbalken-constructie, in buitenmuren verankerd en rustend op slof en schoor op hardstenen console; moerbalk in midden ondersteund door gekraagde gietijzeren kolom, en gevat in kolomhoofd; laatstgenoemde is door middel van moerbouten aan een kolomvoet op de hogergelegen verdieping verbonden. In kelder gelijkaardige gietijzeren kolommen, doch met ijzeren moerbinten; bakstenen troggewelven tussen metalen I-balken. In de vierde bouwlaag werden geen kolommen meer aangebracht. Houten dakstoel met vierkante moerbouten.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landtmeters Naval Store [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4847 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.