Landtmeters Naval Store

Beschrijving

Zogenaamd Landtmeters Naval Store, voormalig stapelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan het Bierbrouwersstraatje. Kelder, vier bouwlagen en zolderverdieping, vijf traveeën onder zadeldak (pannen). Gevel symmetrisch opgebouwd met twee traveeën, aan weerszijden van toegangstravee met laadvensters op de verdieping; dakvenster met uitstekende hijsbalk. Getoogde openingen (getralied op begane grond) op hardstenen dorpels; hardstenen plint; gevels blind verankerd.

Interieur met houten moer- en kinderbalken-constructie, in buitenmuren verankerd en rustend op slof en schoor op hardstenen console; moerbalk in midden ondersteund door gekraagde gietijzeren kolom, en gevat in kolomhoofd; laatstgenoemde is door middel van moerbouten aan een kolomvoet op de hogergelegen verdieping verbonden. In kelder gelijkaardige gietijzeren kolommen, doch met ijzeren moerbinten; bakstenen troggewelven tussen metalen I-balken. In de vierde bouwlaag werden geen kolommen meer aangebracht. Houten dakstoel met vierkante moerbouten.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine