Tweegezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning

Beschrijving

Tweegezinswoning, volgens kadastergegevens in 1844 gebouwd in opdracht van Louis Van Assche, gemeentelijk ontvanger te Baasrode en circa 1901 door notaris Pierre Van Assche samengevoegd met landgebouw ten westen. Vermoedelijk in de jaren 1920 voorzien van de huidige gecementeerde gevelbekleding.

In een straatbocht tegenover de Scheepswerfstraat gelegen woonhuis, bestaande uit zeven traveeën langs de straat, één schuine travee en twee bouwlagen onder half schilddak (kunstleien). Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en reliëfornamentiek in art-decostijl, getypeerd door per travee omlijste gevelvelden voorzien van geribbelde panelen, aangevuld met van verticale banden afhangende ornamentiek met bloemen, druivenranken en spiralen op de penanten en ter verrijking van de omlijstingen van de muuropeningen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk, op de bovenverdieping boven tot cordon doorgetrokken onderdorpels. Deuren met geprofileerde deuromlijsting op neuten. Plint in blauwe hardsteen. Bakstenen achtergevel gekenmerkt door lange ankers en gepleisterde, geprofileerde daklijst, opengewerkt door rechthoekige vensters onder strek met bewaard houtwerk (T-ramen). Toegang tot tuin via naar verluidt van ergens anders afkomstig gietijzeren hek, met spiraalmotieven en M-monogram in ovaal.

Bewaarde interieurelementen, onder meer marmeren vloer in zwarte en witte tegels en roodmarmeren haardmantel.