Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Opgericht als dokterswoning. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1921 ter vervanging van een huis in ruïne door dokter Pierre-Joseph Marie De Boeck–Buyck. Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (kunstleien). Eclectisch getinte voorgevel met reminiscenties aan de traditionele bak- en zandsteenbouw. Roodbakstenen parement verlevendigd door natuurstenen elementen; toepassing van platte banden, accentuerende lateien en ontlastingsbogen van de korfbogige muuropeningen op de verhoogde begane grond. Rechter gevelhelft met deuropening en benedenvenster, gemarkeerd door op bogen overkragende bovenverdieping verhoogd met trapgevel op schouderstukken. Rechthoekige bovenvensters onder korfboogveld voorzien van polychrome decoratie in sgraffito, in het risaliet rechts uitgewerkt als drielicht met balkondeur voorzien van gebogen balkon met ijzeren leuning op kraagstuk. Geveltop boven decoratief uitgewerkte fries met ruitmotief. Bewaard houtwerk met onder meer schuiframen en voorzien van kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Paneeldeur in fraai houtsnijwerk met de letters D en B in cartouches. Houten kroonlijst op klossen en plint in blauwe hardsteen.