Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Op het primitief kadasterplan (1816) werd hier al een huis aangegeven. In 1872 totale reconstructie van het huis door brouwer Auguste Charles Stobbelaere uit Baasrode, in 1887 vergroot door dezelfde eigenaar. Nog volgens kadastergegevens in 1913 verkocht door brouwer Charles de Landtsheer – Verheyen aan dokter Louis Felix Savoir – Van Praet en mogelijk toen, of later in het eerste kwart van de 20ste eeuw, aangepast. Ruim opgevat bakstenen burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met nieuwe omlopende gootlijst in kunststof ter vervanging van houten kroonlijst op klossen. Rechts aanpalend poortgebouw van één bouwlaag onder platte bedaking. Lijstgevel op hardstenen sokkel en horizontaal geleed door hardstenen cordonlijsten. Getoogde muuropeningen gevat in contrasterende omlijsting met langgerekte sluitsteen.

Bewaard houtwerk op de begane grond (schuiframen met ovaal in de bovenlichten). Uitspringend gecementeerd poortrisaliet, op de begane grond met afgevlakte bossage op de bovenverdieping met schijnvoegen. Fraaie houten koetspoort gevat in geprofileerde omlijsting, geflankeerd door schamppalen aansluitend bij de plint. Straatgevel van aanpalend laag volume met cementering door voegen in vierkante blokken verdeeld.

Interieur. Salon met plafondschildering met engelen naar verluidt van de hand van schilder Leo Spanoghe (Dendermondse School). Traphal met marmeren vloertegels en houten trap met fijne spijlenleuning en geprofileerde trappaal. Koetsdoorrit met hoge marmeren plint en brede boord houten paneelwerk, drieledige beglaasde deur geflankeerd door pilasters.