Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Baasrode
Straat Sint-Ursmarusstraat
Locatie Sint-Ursmarusstraat 115-117, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Volgens het kadasterarchief na afbraak in 1887 van een bestaand huis gebouwd in 1889 door de erfgenamen van dokter Jean-Baptiste Maes. In 1920 aangekocht door scheepswerf Van Praet en mogelijk sindsdien al in gebruik als tweegezinswoning, bij verkoop in 1964 kadastraal opgesplitst.

Neoclassicistisch getint burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (leien). Dubbelhuis met gepleisterde en geschilderde lijstgevel met pui uitgevoerd in brede banden boven de hoge zwaar geprofileerde natuurstenen plint. Voorts nog horizontaal geleed door de puilijst en kordonlijsten ter hoogte van de onderdorpels der muuropeningen. Aflijnend hoofdgestel met geprofileerde architraaflijst, fries met paneeldecoratie en brede overstekende getande kroonlijst op klossen. Hoge getoogde benedenvensters met decoratief uitgewerkte houten rolluikkasten; rechthoekige bovenvensters verrijkt met geriemde omlijsting en met balusters in de borstwering. Benadrukte centrale deurtravee uitgewerkt als risaliet, boven de deur gemarkeerd door zwaar balkon met balusterleuning op uitgelengde consoles met voluutmotief. Fraaie rechthoekige houten vleugeldeur met bovenlicht, toegankelijk via drie treden.

Rechts aanpalend poortgebouw met beglaasde poort voorzien van siersmeedwerk, naar verluidt van de hand van kunstsmid Van Boekel, gevat tussen geblokte pilasters, voorheen bekroond met siervazen.

Interieur. Centrale hal met marmeren vloer, kroonlijst op zuilen en bewaarde trap. Marmeren schouwmantels en plafonds met stucdecoratie in de salons. Poortdoorrit met granitovloer.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Ursmarusstraat

Sint-Ursmarusstraat (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.