erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 4850   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4850

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis op de hoek van Blindestraat en Mutsaardstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de loop van de 19de eeuw. Rijhuis van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), rechts met een getrapt aandak van zes treden. Middentravee verhoogd tot getrapt dakvenster van vijf treden met twee rechthoekige lichtopeningen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, op afzonderlijke lekdrempels. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten.  Achterbouw onder een schilddak (nok loodrecht op de straat) met een getrapte dakkapel.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4850 (Geraadpleegd op 25-05-2020)