Herberg Vlassenbroek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Vlassenbroek

Beschrijving

Voormalige hoeve met herberg ingeplant op straathoek met achterliggend erf. Voorheen alleenstaande woning volgens kadastergegevens opgericht in 1864, in 1894 uitgebreid met rechts aansluitende schuur en kleine losstaande stal op het achtererf. Erf toegankelijk opzij via ijzeren hek tussen aanbouw woning en stal.

Ensemble van landelijke gebouwen in verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint onder pannen zadeldaken. Aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag, op de linker zijpuntgevel relatief recent aangebrachte houten gevelborden met opschrift "Anno 1870" en "Herberg Vlassenbroek". Voorgevel met getrapte daklijst met hanggoot, voorzien van getoogde vensters met luiken en rechthoekige voordeur (nieuw houtwerk). Achtergevel met diverse muuropeningen onder houten latei waaronder kelder- en opkamervenster. Kleine zijaanbouw links deels van gesinterde baksteen onder lessenaarsdak, naar verluidt voorheen kolenhok onder slaapplaats. Rechts aansluitende dwarsschuur met poorten onder houten latei. Oude ronde waterput met houten deksel op achtererf, naar verluidt in het laatste kwart van de 20ste eeuw in vierkant verhoogd met metselwerk onder afdak overdekt met zadeldakje.

Interieur. Gewelfde huiskelder met rode vierkante vloertegels. Gelagkamer café met samengestelde balkenlaag.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena