erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
48512
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48512

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Oorspronkelijk ingeplant op een pleintje ten westen van de parochiekerk, later verplaatst naar de rechterzijde van de Sint-Margrietkerk. Omringd door plantsoentje, omsloten door laag ijzeren hek. Opgericht in 1919 ter herdenking van gesneuvelde militairen en opgeëiste burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog, in opdracht van het gemeentebestuur van Grembergen naar een ontwerp van Jozef Heyndricks (Sint-Niklaas). Onthuld op 22 november 1919. Gedenkteken in de vorm van een naar boven toe verjongende hardstenen pijler op vierkante sokkel met signatuur van de kunstenaar. Bovendeel versierd met gebeeldhouwde motieven, namelijk een soldaat met geweer gehuld in een vaandel en kransen met doorgestoken palmtak, waaronder de gegraveerde namen van de gesneuvelden. Daarboven fronton met voluten en gemeentewapen, bekroond door topplaat met klauwende leeuw en wapenschild van de gemeente.

  • STROOBANTS A., Verering verbeeld. Dendermondse standbeelden en monumenten, Dendermonde, 1998, p. 35-36.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oorlogsmonument [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48512 (Geraadpleegd op 21-04-2021)