Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool. In binnenblok gelegen gebouwen aan verharde speelplaats. Schoolgebouwen volgens de literatuur opgetrokken circa 1842 door het gemeentebestuur van Grembergen, schuin achter de aloude herberg "de Croone" die twee jaar eerder door het gemeentebestuur was aangekocht. Kleine uitbreiding, mogelijk met kapel, kadastraal genoteerd circa 1870 volgens de literatuur in 1852 voltooid. Bestaande twee klassen circa 1926 gerenoveerd en uitgebreid met aanpalende hogere schoolvleugel met vier klassen.

Twee achterin gelegen vleugels, haaks op de straat ingeplant, met verschillende nokhoogte. Oudste schoolgebouw ten oosten, van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen schilddak, gebouwd circa 1842 en grondig gerenoveerd in 1926 waardoor het stilistisch volledig aansluit bij de hogere schoolvleugel van 1926. Aanvankelijk vier klassen tellend gebouw, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, toegevoegd in 1926. Typische baksteenbouw gemarkeerd door brede hoeklisenen en centraal deurtravee met driezijdige houten erker op de bovenverdieping. Grote rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling onder ijzeren liggers. Toiletjes onder pannen lessenaarsdak in zuidwestelijk speelpleinhoek.

Gesloopt tijdens onderzoek.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 65-69.