Groot burgerhuis met winkel in eclectische stijl

Beschrijving

Groot winkelpand in eclectische stijl, beeldbepalend in de straat. Volgens kadastergegevens teruggaand op een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmende site; bestaande gebouwen in 1885 deels herbouwd en vergroot door Arthur Van Damme–Verlaeckt, schoenmaker uit Dendermonde. Huis twee jaar later verkocht aan Franciscus Medard Willems–Marckx, landbouwer uit Grembergen, die de woning met een groot volume aan de straat uitbreidde.

Laatstgenoemde vergrootte het gebouw nogmaals in 1893 en in 1915, waarbij het een U-vormig grondplan verkreeg en wellicht ook het huidige tegelparement. Gelijktijdig splitste hij het complex in twee woningen op. Het meest oostelijk gelegen huis (links) werd in 1935 door handelaar Karel Lodewijk Willems–Scholliers afgebroken om plaats te maken voor de huidige nummers 42 en 44. Het westelijk gelegen huis, heden nummer 46, werd volgens het kadasterarchief door dezelfde vergroot tot het huidige volume.

Breedhuis van vier traveeën + poorttravee en twee bouwlagen onder een snijdend zadeldak (zwarte mechanische pannen). Voorgevel gemarkeerd door hoger opgaand middenrisaliet begrensd door lisenen met bogenfries en eindigend in een tuit- en trapgevel voorzien van twee gekoppelde zoldervenstertjes en overhoeks geplaatste bekroningen. Bovenbouw met parement van witte geglazuurde baksteen doorspekt met bruine geglazuurde baksteenbanden, afgelijnd door een houten kroonlijst op uitgelengde modillons, met florale tegeltableaus er tussenin. Hoefijzervormige bovenvensters onder ontlastingsbogen van alternerend groen – bruine en witte stenen met aanzet- en sluitstenen in hardsteen. Pui verbouwd.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena