Winkelhuis van drukkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis van drukkerij

Beschrijving

Voormalig winkelhuis van drukkerij Sint-Antonius (Waegeman–Piryns), thans woonhuis. In 1935 gebouwd door Paul Frederic Hermans–Pirijns, autovoerder uit Grembergen, volgens gegevens uit het kadaster.

Deels alleenstaand breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak bekleed met kunstleien. Gevelparement van rode baksteen, verlevendigd met banden van gele baksteen en witte bepleisterde stroken. Gaaf behouden drieledige houten winkelpui met afgeschuinde zijlichten en doorlopend bovenlicht ingevuld met geel structuurglas, aan een bordes van twee treden. Rechts, toegang tot de privévertrekken nog voorzien van originele voordeur met initialen "O" en "P" gevat in een gestileerd zonnemotief. Bovenbouw gemarkeerd door een centrale driezijdige erker op een getrapte basis.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 75-76.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena