erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48532
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woonhuis met art-deco-invloeden, heden horende bij de firma "Bike Parts / Valvoline". Half vrijstaande woning met oprit langs de linkerzijde die leidt naar achtergelegen bedrijfsgebouwen, volgens kadastergegevens gebouwd in 1924 door Leon-Benjamin Van Laere-Van Mele op de plaats van een huis van 1909. Na de dood van Leon-Benjamin in 1940 kwam de burgerwoning toe aan de weduwe en kinderen, handelaars van beroep. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak bekleed met (kunst)leien, voorzien van drie dakkapellen. Gecementeerde en thans roodgeschilderde voorgevel op hardstenen plint, bovenaan afgelijnd door houten overstekende kroonlijst.

Rechthoekige vensters gevat in een afgeschuinde omlijsting, op de begane grond met uitkragende sluitsteen, op de bovenverdieping met driezijdige erker en twee flankerende achthoekige venstertjes in de linkertravee. Bewaard schrijnwerk met kleinhouten in de bovenlichten en siersmeedwerk aan de voordeur.

Gecementeerde en roodgeschilderde linker zijgevel verlevendigd met witte banden en grijs geschilderde plint; rechthoekig zoldervenster tussen twee achthoekige vensters.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48532 (Geraadpleegd op )