Brouwerswoning De Ster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning De Ster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis De Ster

Beschrijving

Eertijds horend bij achterliggende brouwerij (nummer 22A), heden afzonderlijk woonhuis. Volgens gegevens uit het kadaster opgetrokken circa 1910 door de familie Tolliers als brouwershuis bij de reeds bestaande brouwerij "De Ster"; in 1917 achteraan vergroot met een schuurtje. Twee gevelstenen in de achtergevel met opschriften "Alice Tolliers 8 10 1909" en "Paula" (laatste gevelsteen deels onleesbaar), verwijzen wellicht naar de dochters van brouwer Emiel Tolliers.

Deels vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadeldak (kunstleien), vooruitspringend ten opzichte van de aangrenzende bebouwing. Bakstenen lijstgevel op hardstenen plint versierd met banden en ontlastingsbogen van groene en witte geglazuurde baksteen én band van cementtegels onder vernieuwde kroonlijst. Bovenvensters met arduinen aanzet-, sluitstenen en latei onder getoogd boogveld ingevuld met witte en groene tegels. Geprononceerd middenrisaliet met rondbogige voordeur onder arduinen latei op consoles, rondboogvormige ontlastingsboog en dito waaiervormig bovenlicht. Deur voorafgegaan door hardstenen trapje. Rechter venster verlaagd en verbreed, linker vervangen door poort.

• STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 71-72.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena