Ensemble van dorpswoningen en hulppost Rode Kruis

Beschrijving

Ensemble van vier rijhuizen en voormalige hulppost, volgens bewaard ongesigneerd ontwerpplan en gevelopschrift "Opgebouwd door het/ Rood Kruis van België/ 1928 overstroming 1929". Voorafgegaan door verhard en ommuurd voortuintje.

Per twee gekoppelde enkelhuizen, volgens spiegelbeeldschema, van twee traveeën en één (nummer 61, 63) en twee bouwlagen (nummer 57, 59) onder pannen zadeldaken met dakvensters (nummer 61, 63) of zijtrapgevels (nummer 57, 59). Voormalige hulppost rechts aanleunend onder half schilddak, heden omgevormd tot garage. Parement van oranje-gele baksteen op blauwe hardstenen plint. Deels beluikte rechthoekige vensters; schrijnwerk vernieuwd met herneming van oorspronkelijke roedeverdeling. Oorspronkelijke voordeur met gekoppeld zijlicht, ingevuld met groen en geel structuurglas.

• Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Grembergen, nummer 181.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena