Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede met linden

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Kapel ingeplant op een driehoekig perceeltje beschaduwd door drie linden op het kruispunt van de Hekkenhoek en de Hekkestraat. Volgens de literatuur gebouwd in 1936 op de plaats van de fundering van een oudere kapel die bij de Franse Omwenteling circa 1790 niet gespaard bleef. Enkel een Mariabeeldje en twee koperen kandelaars konden toen gered worden en werden jarenlang in een hoeve verborgen. Na de Franse Revolutie werd het beeldje in een houten kapelletje in een lindeboom gehangen. Circa 1935 was dit boomkapelletje aan herstel toe en werd het vervangen door de huidige kapel en werd het Onze-Lieve-Vrouwebeeldje erin geplaatst. Op 30 augustus 1936 plechtig ingewijd door onderpastoor De Craene.

Eénbeukig gebouwtje met halfronde sluiting onder afgewolfd zadeldak met kunststof. Sobere baksteenbouw op een hardstenen en gecementeerde plint. Voorpuntgevel onder dakoverstek met uitgesneden windbord op bakstenen kraagstenen bekroond door ijzeren topkruis. Centraal geschilderd gevelopschrift "1936 / Onze . Lieve . Vrouw . van . Vrede" onder klein rondboogvenstertje beschilderd met Maria met Kind-voorstelling naar verluidt geschonken door de familie Eeckman, in puntgeveltop. Boogvormige tweevleugelige opgeklampte kapeldeur met kleine getraliede deurlichten; offerbus aan de binnenzijde.

In de zijgevels twee getraliede rondboogvensters ingevuld met geschilderde glas-in-loodramen met voorstelling van Maria met Kind, geschonken door de familie De Brandt.

Interieur. Spitsbooggewelf, beschilderd met imitatiekroonlijst, rib en sluitsteen. Getrapt houten altaar met beschilderd antependium in afgerond koor, achter ijzeren hek. Houten gekleed en gekroond Maria met Kindbeeld, geflankeerd door twee porseleinen engeltjes.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nummer 514.
  • VAN DIJCK E., Gedenkboek. Viering 65ste verjaardag klasgenoten eerste leerjaar 1942-1943 Vrije Meisjesschool Grembergen, 29 september 2001, s.l., s.d., z.p.
  • Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 33.
  • Kerken in Vlaanderen, geraadpleegd op 30/04/2004.

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke drie lindes staan er nog slechts twee lindes rond de kapel (waarvan links van de kapel een jongere heraanplant).