Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Alleenstaand huis, schuin ten opzichte van de straat ingeplant, ten zuiden begrensd door een beekje ten noorden nabij de spoorlijn Dendermonde – Sint-Niklaas (lijn 52).

Boerenarbeidershuis volgens jaartalanker in straatgevel gedateerd "1853", aangebracht door huidige eigenaars op basis van archiefdocument. Volgens kadasterarchief kleiner volume in 1865 door landbouwer Pieter Van Cauwenberghe op hoevesite van Zeelse olieslager Jan Baptist Rosseel gebouwd. Woning vervolgens in 1873 in bezit van Antoinette Rosseels en gepacht door bediende bij de ijzeren weg, August Van Laecke. In 1901 door de familie van deze laatste vergroot tot huidig volume.

Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Wit beschilderde en beraapte lijstgevel op geschilderde gecementeerde plint, afgelijnd door geprofileerde daklijst. Voorgevel voorzien van rechthoekige vensters en dito deuren, gevat in vlakke omlijstingen; duimen van vroegere luiken bewaard.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena