Villa Chantecler en conciërgewoning

Beschrijving

Villa Chantecler, zie opschrift op hekwerk aan de straat. Voormalige privéwoning en buitenverblijf van notaris en burgemeester Albéric Van Stappen (1875-1924) van Dendermonde. Alleenstaand achterin gelegen gebouw te midden van fraai aangelegde en beboomde tuin, omheind door bakstenen muur en ijzeren hek tussen concaaf geplaatste bakstenen pijlers onder houten luifel bekroond met ijzeren vorstkam en haan. Woning toegankelijk via verharde weg. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1913, op de plaats van losse bebouwing.

Villa van twee bouwlagen met een verhoogde begane grond onder een snijdend zadeldak bekleed met mechanische pannen en vernieuwde kroonlijst. Vier uitgewerkte verspringende bakstenen gevels op een gecementeerde plint met schijnvoegen. Voorgevel met breder uitspringend vensterrisaliet hoger oplopend in puntgevel, met sporen van vroegere houtwerkimitatie in gecementeerde geveltop. Op de begane grond brede driezijdige erker en fraaie beglaasde voordeur aan vier uitwaaierende treden met ijzeren balustrade, onder luifel op sierlijk uitgesneden houten schoren. Meerdelig rechthoekig venster onder ontlastingsboog op de bovenverdieping; links overhoeks geplaatste ijzeren armatuur. Smallere rechtertravee met drielicht op de begane grond, en tweelicht op de bovenverdieping. Houtwerk deels met kleine roedeverdeling in bovenlichten ingevuld met structuurglas.

Rechterzijgevel met uitspringend linkerrisaliet, gemarkeerd door driezijdige erker met houten kroonlijst op consooltjes op de begane grond; rechtertravee met overluifelde kleine veranda met meerdelige deur aan hardstenen afgerond bordes.

Ten oosten, bijhorend vrijstaand wagenhuis en stal. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, met gecementeerde plint en bruin geschilderd schrijnwerk.

Voormalige conciërgewoning (nummer 6), gelegen aan de straat ten zuidoosten van de villa en grenzend aan de afsluitingsmuur. Kleine woning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Bovenaan afgelijnd door baksteenfries, hernomen in de links aanpalende muur. Rechthoekige vensters gevat in witgeschilderde hardstenen omlijsting, sporen van luikhengsels.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 28.