Herberg en kuiperij 't Kuipken

Beschrijving

Deels vrijstaand breedhuis met 18de-eeuwse kern, zie bouwsporen en optekening op het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783. Vermoedelijk oorspronkelijk een woonhuis van één kamer en een opkamer onder afgeschuind dak (zie venstertje boven), mogelijk reeds vergroot vlak na de bouw. Volgens kadastergegevens vergroot in 1852 en nogmaals in 1901 en 1910. In 1874 aangekocht door handelaar, herbergier en kuiper Cesar Aerts en sindsdien zeker gekend als herberg "’t Kuipken" (zie notariële akten). Gebouw in bezit van familie Aerts gebleven, café uitgebaat tot de jaren 1980.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met betonnen dakgoot. Bepleisterde en witgekalkte verankerde lijstgevel op gepekte plint. Zandstenen hoekkettingen. Rechthoekige bovenvensters met kruiskozijnen, duimen en traliede bovenlichten; smallere rechthoekige benedenvensters op lekdrempels. Rechthoekige deur links, gevat in geschilderde omlijsting met kroonlijst, op imposten en met sluitsteen.

Sporen van rond zoldervenster aanwezig in de zijgevel.

Interieur. Kelder met tongewelf. Benedenverdieping met opkamer, toegankelijk via afgerond trapje van gesinterde baksteen.

Bij controle januari 2010: afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nr. 513.