erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID: 4857   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4857

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, werd de derde bouwlaag vermoedelijk toegevoegd in de vroege 19de eeuw. De huisschilder Henri Verdonck liet in 1878 de gevel in neoclassicistische stijl aanpassen door het toevoegen van lekdrempels en een klassiek hoofdgestel. Daarbij werd de vroegere rondboogdeur in de eerste travee, mogelijk van het type diamantpoortje, aangepast tot venster, en vervangen door een rechthoekige deur in de laatste travee. De huidige toestand is het gevolg van verbouwingen in 1914 in opdracht van Jos. Van de Broek, uitgevoerd door de aannemer Joannes Leonardus Ariëns-Arcay. Van deze ingreep dateren het verhogen van de tweede verdieping, het toevoegen van de pseudo-mansarde, de puilijst  en het stucdecor.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een hardstenen plint. Smeedijzeren muurankers geven de traditionele kern van de eerste twee bouwlagen aan, die mogelijk is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met individuele lekdrempels. De bovenvensters, op de verhoogde tweede verdieping met afgeronde bovenhoeken, zijn gevat in geriemde omlijstingen met oren of doorgetrokken imposten en een sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; twee brede houten dakkapellen met een gestrekte waterlijst op consoles. De garagepoort is een recente verbouwing.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1878#902, 1914#5722 en 1914#5796.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 11-05-2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4857 (Geraadpleegd op 25-05-2020)