Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4857

Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern ()

Burgerhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, werd de derde bouwlaag vermoedelijk toegevoegd in de vroege 19de eeuw. De huisschilder Henri Verdonck liet in 1878 de gevel in neoclassicistische stijl aanpassen door het toevoegen van lekdrempels en een klassiek hoofdgestel. Daarbij werd de vroegere rondboogdeur in de eerste travee, mogelijk van het type diamantpoortje, aangepast tot venster, en vervangen door een rechthoekige deur in de laatste travee. De huidige toestand is het gevolg van verbouwingen in 1914 in opdracht van Jos. Van de Broek, uitgevoerd door de aannemer Joannes Leonardus Ariëns-Arcay. Van deze ingreep dateren het verhogen van de tweede verdieping, het toevoegen van de pseudo-mansarde, de puilijst en het stucdecor.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een hardstenen plint. Smeedijzeren muurankers geven de traditionele kern van de eerste twee bouwlagen aan, die mogelijk is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met individuele lekdrempels. De bovenvensters, op de verhoogde tweede verdieping met afgeronde bovenhoeken, zijn gevat in geriemde omlijstingen met oren of doorgetrokken imposten en een sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; twee brede houten dakkapellen met een gestrekte waterlijst op consoles. De garagepoort is een recente verbouwing.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1878#902, 1914#5722 en 1914#5796.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311791 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis met lijstgevel in neoclassicistische stijl, te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Muurankers wijzen op een traditionele kern, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien), waarin twee met hout omlijste dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, de begane grond met imitatievoegen afgelijnd door de puilijst. Op de tweede bouwlaag, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en sluitsteen. Op de derde bouwlaag rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in gedeeltelijk omlopende geriemde omlijsting, sluitstenen en cordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op klossen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4857 (geraadpleegd op ).