Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Achterin gelegen groot burgerhuis met ruime heraangelegde voortuin afgesloten door een ijzeren hek op vernieuwde lage bakstenen muur tussen dito pijlers. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1873 op onbebouwd terrein; in 1885 achteraan vergroot met kleine bijbouw. Groot dubbelhuis in neoclassicistische stijl met karakteristieke opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Bakstenen lijstgevel op hoge hardstenen plint, gemarkeerd door hoeklisenen en vooruitspringend middenrisaliet. Bovenaan afgelijnd door getrapte overstekende vernieuwde kroonlijst ter vervanging van vroeger exemplaar met modillons (zie sporen). Verzorgd baksteenmetselwerk verfraaid met vensteromlijstingen en dropmotief onder de tot puilijst doorgetrokken lekdrempels, in zwart gesinterde baksteen. Centraal brede vleugeldeur gevat in hardstenen geprofileerde omlijsting op neuten aan een bordes van twee treden. Schrijnwerk vernieuwd.

Interieur. Typische dubbelhuisindeling met centrale hal en flankerende salons met gestucte plafonds en marmeren schouw in neoclassicistische stijl.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 44.