erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4858
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4858

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van baron de Terwangne, naar een ontwerp door de aannemer Pierre Senave uit 1858. Voor de bouw verdween een traditioneel breedhuis van twee bouwlagen met een getrapt dakvenster, dat minstens opklom tot de 17de eeuw en was opgedeeld in twee woningen. De bouwheer valt mogelijk te identificeren met baron Prosper de Terwangne (Luik, 1807-Antwerpen, 1864), echtgenoot van Rosalie Cambier (Antwerpen, 1808-Antwerpen, 1864), consul-generaal van Portugal.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. De inkomdeur is gevat in een vlakke omlijsting, net als de bovenvensters die achtereenvolgens rusten op de puilijst en lekdrempels met voluutconsoles. Een houten kroonlijst en tandlijst op bewerkte voluutconsoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. De benedenvensters, oorspronkelijk met een lekdrempel op consoles, zijn verlaagd. Bewaarde houten inkomdeur met sierlijke ijzeren waaier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#129.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4858 (Geraadpleegd op )